Bu Kulaçlar Armağan

Bu Kulaçlar Armağan

Sadece Kulaçlardan Oluşan Başarı Hikayesi

Armagan Datca Exit

Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu-Datça Open Water Winter Swimming Race

-Seni yüzmeye yönelten teşvik eden ne oldu?

2013 yazında gazetede Bo Derek’in Çanakkale Boğazı’nı yüzerek geçtiğini okudum. Hiç de kolay bir şey değildi ve daha önce yarışmacı yüzme deneyimi olmayan, 50 yaş üstü bir kadın bunu nasıl yapabilmişti? Ben yapabilir miydim? Bunu derken gülüyorum, çünkü o günlerde yüzerken suya kafasını sokamayan, soldan nefes alamayan, denizanasından korkan, ayağının yere değdiği yerden uzaklaşmayan, 25 m yüzdükten sonra nefes nefese kalan biriydim. Fakat beynime bir kurt girmiş ve “50 yaşımdan önce bunu yapmak istiyorum, bunu oğlumla birlikte yapmak istiyorum” şarkısını söylemeye başlamıştı bile.

-What drew you to swimming? What was your motivation?

In the summer of 2013, I read on the newspaper that Bo Derek swam across the Çanakkale Straits in Hellespont Swimming Race. It was not at all an easy thing to do, and how come a woman over  50 with no swimming race experience was able to do it? Could I also do it? While writing this, I am laughing because on those days I was unable to put my head under the water, couldn't breathe from the left side,  was afraid of jelly fish, would not go deeper than where  my feet could touch and would feel totally out of breath at the end of a 25m swim as if I was  chocking. But a 'virus' got in my head and i started to sing continuously  "I want to do this before I turn 50, and I want to do it with my son!"

-Yüzmeye ve yarış için antrenman yapmaya ne zaman başladın?

Bahsettiğim haberi okuduktan 2 ay sonra, yani bundan 30 ay önce başladım. Oğlumu zaten yıllardır yüzme havuzlarına taşıyıp duruyordum ve artık kenarda beklememeye, yüzmeye karar vermiştim.  Haftada iki gün birer saat yüzmeye başladım. İlk gün korkunçtu. Sanırım bir saat içinde sadece 350-400 m yüzebilmiştim. Nefes nefese ve suda çırpınarak geçen bir saatin sonunda çok moralim bozulmuştu. Ancak 1 yılın sonunda 1 saat içinde molalarla da olsa 1000 m yüzebilir hale gelmiştim. Tabi kötü bir teknikle.

-When did you start to swim and start to practice for the race?

2 months after I read that news, in other words 30 months  ago. I was driving my son to swimming pools for many years and from then on I decided to swim along instead of waiting for him at the side of the pool. I started to swim for an hour twice a week. The first day was scary! I think i had only managed to swim about 350-400 m. An hour of pure struggle in the pool and barely catching my breath during the entire time which destroyed my courage. After 1 year, I was able to swim, still with breaks, 1000m in 1 hour. Of course with a poor style.

-Kaç yaşındasın ve antrenman yapmak için günlük rutinin içerisinde ne kadar zaman ayırabiliyorsun? Yüzme dışında hangi spoları yapıyorsun?

46 yaşındayım ve haftada en az 3 gün, bazen 5 gün, 1-1.30 saat yüzüyorum. Sabah erken saatte, 6.30, en geç 07.00’da havuzda oluyorum. Böylece gün başlamadan benim antrenmanım bitmiş oluyor.
Yüzme yaptığım tek spor dalı ve önceden hiç spor yapmadım.

-How old are you and how much time do you spend exercising per week? Do you do any other activities as a sport?

I am 46 years old and I swim at least 3 days a week, or sometimes 5 times a week for 1-1:30 hours. I swim early in the morning, I am at the pool by latest 06.30, so before the “day” begins  my training is over.

I don't have sportive background nor aerobic capacity, swimming is the only sports that i love to do.

-Açık su şartlarında yarıştığın en uzun mesafeleri ve yarış tipini belirtir misin?

İlk açık su yüzmem 2015 Şubat Datça Kış Yüzme Maratonu idi. 17 derece suda 1500 m, normal mayo ile ve şansıma fırtınalı bir günde yüzdük. 

En uzunu ise 2015 Temmuz’unda Boğaziçi Kıtalar Arası Yüzme Yarışı idi. Normal şartlarda 2,5-3 km olması gereken parkur, lodos nedeni ile 4,3 km kadar olmuştu.

-Can you tell us about the longest open water swimming race that you participated in?

The first open water swimming experience I had was the Datça Winter Marathon -  swam 1500m with water temperature at 17 C,  wearing only an ordinary bathing suit, and to my luck, it took place on stormy weather.   The longest open water experience I had is the 2015 Bosphorus Cross-Continental Swimming Race. Ordinarily the course is 2.5  - 3km but due to Lodos ( the reverse wind blowing from south at race course)  it was about 4.3 km.

-Yüzmeye yarışlarına katılmaya ve antrenman yapmaya devam ettiğin süreçte aldığın karara ailenin tepkisi ne oldu? Seni desteklediler mi? Seni motive etmek ve de desteklemek için yarışmalara geldiler mi?

Açıkçası ilk günlerde delirdiğimi düşündüler. “Bir çeşit orta yaş krizine falan girmiş olabilirdim, niçin normal insanlar gibi normal şeyler yapmıyordum, gerçekleşebilecek hayaller peşinden koşmalıydım, vs.”.  Yani destek yoktu. 🙂 Sadece oğlum, içinden belki inanmamıştır ama “çalışırsan yaparsın anne” diyordu.

-What was the reaction of your family with your decision to participate in the swimming races and continue with your  swimming training? Were they supportive?  Did they motivate you, for instance did they come to watch the races to support you?

Honestly, initially they thought i went mad:) I must have been going through ‘some kind of mid life crisis’, why didn't i do things ‘normal people did’,  i should ‘follow dreams that were possible to achieve’ etc. In other words support wasn't there 🙂  Only my son, even if he didn't believe deep inside, was saying `if you work  hard, you can do it Mom`.

armagan Reg

Armagan and Deniz2

Armağan & Deniz

Deniz Reg

-Total Immersion (TI) ile nasıl tanıştın ve Total Immersion tekniği ile yüzmeyi seçmeye nasıl karar verdin?

Boğaz yarışlarıyla ilgili internette araştırma yaparken, bir sürü blog vs. de okudum tabii ve bir şekilde Total Immersion karşıma çıktı.

TI ile ilgili okudukça ve videoları seyrettikçe, metodun ne kadar bilimsel ve işe yarar olduğunu fark ettim. Beni en çok etkileyen ise, TI sadece profesyonel yüzücüler için değildi, hatta daha da fazla sıradan insanlar için tasarlanmıştı sanki. Daha önce 30 ve 35 yaşındayken iki değişik yüzme kursuna gitmiştim. Sonuç ortadaydı. 🙂

TI suya karşı savaşarak değil, su ile barış içinde, suyla birlikte hareket ederek, yunus gibi, zarif, eğlenceli ve hızlı bir yüzme vaat ediyordu. Hemen TI Terry Laughlin’in web sitesine üye oldum ve Türkiye’de bu işi kimden öğrenebilirim diye araştırmaya başladım. Bu arada sürekli TI videoları izliyor ve havuzda kendi kendime alıştırmalar yapmaya çalışıyordum.

Sonunda Mat Hudson’a ulaştım. Antalya’da yaşayan (şimdi memleketi Oregon’a döndü, ona da sevgilerimi yolluyorum) Amerikalı TI koçu ile iletişime geçebildim ve onun aracılığı ile de Baha Demirci'ye ulaştım. 

-How did you come across Total Immersion and how did you decide to choose Total Immersion Swimming?

While looking into the Bosphorus Swimming Races and researching on internet, I read a lot of  blogs etc. and somehow came across Total Immersion (TI).

The more I read about TI and watch the videos, I found it to be very scientific and useful. What impressed me most was the fact that TI wasn't only for professional swimmers, in fact it was almost designed for ordinary people. Previously I had been to two different swimming courses when i was 30 and 35 and the result was obvious!

TI promised to swim at peace with the water instead of fighting against it, flowing with it, like a dolphin, gently, joyously and with speed. I immediately signed up for Terry's website and started to search whom I could take lessons from in Turkey. In the mean time, I was continuously watching TI videos and practicing it in the pool by myself.

Finally, I reached Mat Hudson. Via the TI head coach, an American, Mat Hudson, who was living in Antalya at the time (now he returned to his hometown Oregon - I send him my love, too) I reached Coach Baha Demirci.

-Yüzme etabı açık su şartlarında gerçekleşiyor. Yüzme yarışının start anındaki kaotik ortamında kaygı, endişe, heyecan gibi duygular, yüzmeni nasıl etkiliyordu?

Ah, tam bir yaşam mücadelesi! İlk 5-10 dakika panik halinde, su üstünde kalmaya çabalamak, artan kalp atışlarımı normal ritmine döndürmek ve “ne işim var burada” pişmanlık söylenmelerinden kurtulmaya çalışmakla geçiyordu. Bu da ciddi enerji, moral ve zaman kaybına yol açıyordu.

-Swimming course was in open water. How did your swimming get affected by the nervousness caused by the chaotic atmosphere at the start of the race?

Ahh it is a fight for survival! The first 10-15 minutes I was in  in panic, just trying to stay on the water and at the same time trying to regulate the high pulse to make it return to its usual level, and of course fighting with "what am I doing here?” kind of thoughts." All these were burning up a lot of my energy and time, resulting in low spirit.

-TI öncesinde panik ve kaygının üstesinden gelmek için uyguladığın bir taktik ya da teknik var mıydı?

Hayır. Panik ve kaygıdan TI ile kurtuldum. TI ile kendime güvenim arttı, suda başıma ne gelecek, ne gelirse ne yaparım biliyorum. Suya girdiğim andan itibaren suyla savaşmadan, basit TI drillerine (Drill Türkçe’ye talim, tekrar, alıştırma olarak çevrilebilir) odaklanarak ilerliyorum ve bir de bakıyorum ki start geride kalmış, bir kulaç daha, bir kulaç daha, suda akarak ilerliyorum. Müthiş bir duygu!

-Prior to TI did you have any tactics or techniques you counted on to overcome panic and anxiety?

No, I did not. I got rid of panic and anxiety with TI. Swimming with TI  increased my self-confidence . Whatever might happen in the water, I know how to deal with it. As soon as I go in the water, instead of struggling with it, I start focusing on the basic TI drills and the starts to fall behind me. One stroke, then another one, then another one, there I go; I'm moving forward and the water flows. It is an awesome feeling!

-TI sonrası yarış deneyimin nasıl değişti? Yarışın tadına daha iyi varıp, keyif alabildin mi?

Kesinlikle olumlu değişiklikler oldu. TI öncesi tek amacım sudan sağ salim çıkıp, başladığım işi bitirebilmekken, TI ile birlikte, yüzmekten keyif almaya, yarışın tadını çıkarmaya başladım.

-How has your racing experience changed after TI? Have you been able to enjoy it race more?

It was definitely a positive change . Before learning TI, my only goal was getting out of the water alive and to finish the work which I started. With TI , I started  to enjoy swimming and I also began to enjoy the race.

-TI sana farklı olarak ne öğretti? Alışkanlıkların ve davranış biçimini etkiledi mi? Kas gücünü kontrol edebilmek için beyin gücünü hâkim kılma ve odaklanma konusunda alışkanlık geliştirebildin mi? Sadece hareketleri yapmak işe yarıyor mu? Alışkanlıklarını değiştirip, hareketlerin mantığını anlamak ne kadar önemli?

Aslında TI, sadece yüzmemi değil, tüm hayatımı değiştirdi.

Önce yüzme kısmından başlayalım. TI havuza girip, klasik sistemdeki gibi, ayak vur, kulaç at, daha hızlı vur-daha hızlı kulaç at, bugün 2000 m yüz, haftaya 3 olacak, hadi-hadi bir sistem değil. TI’da kulacın her parçasının nasıl bir amacı olduğunun ve ilerlemek için nelerin yapılması gerektiğinin cevabı var. Beni cezbeden de bu oldu zaten. Eski alışkanlıklardan kurtulup, yeni hareketleri içselleştirip otomatik hale getirmek kolay olmuyor tabii.  Her hareketin mantığını özümsemeniz ve sonrasında bu hareketi düşünmeden otomatik olarak doğru yapabilmeniz için gereken sayısız tekrarı, her anının farkında olarak, öncelikle beyne yerleştirerek yapmanız gerekiyor. Dışardan bakıldığında aynı hareketi yapıyor gibi görünebilirsiniz ama içeride, odaklandığınız nokta elinizi hedefte sabit tutmaksa farklı, rotasyonunuzda ise farklı bir akış hissediyorsunuz ki bu çok önemli.

TI ile ilgili okumalar yaparken (yüzmenin okumayla ne ilgisi var diyenler olabilir, bu da TI’ın klasik yüzmeden bir başka farkı), bir sürü yan okuma da yaptım. İngilizcemi geliştirmem gerekti. Yogaya başladım. Mihaly Csikszentmihalyi’nin “Flow” teorisiyle tanıştım. Bunlar sayesinde hayatım da değişti. Ve tüm bu etkinlikler içinde bir sürü, birbirinden harika insanla tanıştım. Şimdi kendine daha çok güvenen, kendinden daha memnun biriyim.

-What has TI taught you differently? Has it influenced any habits and behaviors? Have you developed the habit of using mental power to dominate muscle strength and your focusing ability?
Does it work to apply just the drills? How important is it to understand the structure of the movements and to change your habits?

In fact, TI has not only changed my swimming, but also has changed my life.

Let's begin with the swimming bit: TI is not just entering the pool , as in conventional systems , shot up , dig in , stroke faster, kick faster, do more, like today 2000m swim, it will be 3000m next week. It is not a pushy system like that. Every single stroke in TI has a purpose and each part is integrated with another part: TI is a holistic system. It provides an answer to the purpose of each part of the stroke and what needs to be done to move forward . This is exactly what had attracted me to TI. Of course, it is not easy to get rid of old habits and absorb new moves and skills and automate them. You need to understand the logic of every move and before you can act automatically, you need to to do numerous repetitions before you start doing it right automatically. For this you need to be aware of each moment and set new pathways in the brain. When an observer watches from the outside, one might seem to be doing the same movement, but inside the body and brain the goal is to hold your hand, your focus different, fixed, you feel a different flow in your rotation which is very important. While reading about TI (some might ask what swimming has to do with reading, which is another difference between classic swimming and TI ), I also did a lot of side reading to improve my English. I have started practicing Yoga. I came across Mihaly Csikszentmihalyi’s “Flow” theory. It also changed my life drastically. During many swimming events and courses I have participated in, I got to met so many wonderful people. Now, overall I am more confident and pleased with myself.

-TI grip aşısı ya da sihirbazlık numarası gibi bir şey mi? Çok çalışmak mı gerekiyor? 

 Evet, keşke bir aşı olsaydı değil mi. Ayda bir doz tekrar ile muhteşem yüzücüler yaratıyoruz. 🙂 Çok çalışmak da değil sadece. Amaçsız ve programsız çalışma, çalışma değildir.

Az çalışma ile de olmuyor tabii ama bilinçli ve programlı bir çalışma diyelim. Programınız yoksa 1 yıl çalışın 1 arpa boyu ilerlemek mümkün olmayabilir. TI’ın mucizesi bu programı size sunması ve gelişiminizin ölçülebilir olması.

Özellikle video analiz çalışmalarının herkese çok fazla şey kattığına inanıyorum. Yaptığınız veya yapmadığınız her hareketin bir sonucu var ve TI ile bunları düzeltmek mümkün.

Özet olarak, planlı, bilinçli ve istikrarlı çalışma diyelim. Örnek vermek gerekirse, haftada 3 gün, 1 saatlik çalışma içeren 12 haftalık bir çalışma yaptık senle: “En İyi 1 Kilometrem”. Bu program ile de müthiş bir ilerleme kaydettim.

-Is TI something like flu-shot or a magic trick ? Do you need to work too ?
Yes, I wish I had something like a flu-shot. We would create amazing swimmers with a single dose every month.:)

It is not just hard work. Work without a goal and scheduled work is pointless. It does not that you work less but let’s say, it’s a more conscious and condensed kind of work. Without a road map, a scheduled work-out, you can keep working hard for a year, yet not be able to go one foot further in the pool. TI's miracle is to offer you this scheduled improvement program and measure your progress.
I believe that everyone can benefit from TI's services especially a lot from the video analysis. There is a result of every move you make or do, and TI is able to fix your faults.

In summary, it is a planned, conscious and stable operation. For example, I joined a course that consisted of a one hour session per day, 3 days a week, for a total of 12 weeks called, "Master Class 1K". I also made great progress with this program.

-TI işe yarıyor mu? Nasıl bir süreç? Başkalarını da tavsiye eder misin?

İşe yaradığının somut örneği benim. 🙂 TI öncesi 25 m’lik kulvarı 48 sn’de ve yaklaşık 40 kulaç ile geçiyordum. 1.5 yıl içinde 48 sn. 38’e, kulaç ise 21’e düştü. (Kol açıklığım 149cm)

Kulaç sayısı bazında şunu diyebilirim, eskiden suda canhıraş çırpınan bir görüntüm varken, şimdi hiç su sıçratmadan, yüzmüyor da, sanki bir ip ile çekiliyormuş gibi, suda kayarak ilerlemem.

Süre olarak özetlemem gerekirse de, 1000 m eskiden yaklaşık 35 dakika sürerken, artık 25 dakikada bitiyor.

Ama en önemlisi, nefes nefese kalmadan, suda süzülerek, keyif alarak yüzebilmek. Suda aktığınızı hissetmek, kelimelerle anlatılabilir bir duygu değil. Bir tür meditasyon gibi, zamanı unutmak, sadece anda olmak. Herkese tavsiye ediyorum.

TI’in benim hayatımda yarattığı olumlu değişikleri herkesin deneyimlemesini isterim. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz ama yüzme bilenimiz çok az. TI ile insanların yüzmeden keyif alıp, daha çok seveceklerine ve daha çok yüzeceklerine inanıyorum.

-Does it TI work? What kind of process? Would you recommend it to others ?

I'm living proof that TI works.:) Before TI I was swimming in a 25m pool and achieving single length in 48 seconds with 40 strokes per length. Within one and a half year, 48 seconds dropped to 38 seconds and decreased stroke per length to 21. (I have a wingspan of 149cm).
On the number of strokes I can say that, last year at the beginning, I used to display a heartbreaking image, churning arms in water, as if i am chocking. Nowadays i have a silent stroke without splashing any water as if being pulled by a rope, moving forward in water with a visible glide.

If I may summarize, my 1000m time trail was about 35 minutes, now same distance no longer ends in 25 minutes. But most importantly, without panting, moving through water, enjoying every stroke.

To flow in the water is not a feeling words can express! It feels like a kind of meditation, makes you forget about time, helping you to stay in the moment.
I would recommend it to anyone.

TI has created positive changes in my life, things that I would like everyone to experience . We are living in a country surrounded by the sea, but we more or less barely know how to swim. I believe that people will learn to enjoy swimming through TI and the more they enjoy, the more they will swim.

-İlk başladığında senden daha hızlı yüzen ve aynı spor salonunda çalışan yüzücülerin, sen TI çalışmaya başladıktan ve ilerleme kaydettikten sonra yüzme stiline verdikleri tepkiler nasıl oldu?

Eskiden nasıl yüzdüğümü tarif ettim J. Havuzdaki diğer daha iyi yüzücüler için, orada çırpınan, isteği ve dirayeti olan ancak mevcut stili ile pek bir şey başarması olası görünmeyen biriydim.

Drill çalışırken, tuhaf bakışlara maruz kalıyordum. Ne yapıyor bu kadın? Neden bu kadar yavaş?

Mutluluk ve gururla söylüyorum ki şimdi işler değişti. Fizik olarak benden kuvvetli erkeklerle bile aynı hızda yüzebiliyorum (Tabii ki hepsi değil J  ). Bazılarının bakışlarında şaşkınlık görüyorum. Dışardan bakınca çok az hareket ediyor gibiyim çünkü. Yan kulvarda onlar iki kulaç atar, çılgınca bacak çırparken, ben bir kulaçla ve çok az ayak hareketi ile eşit hızda ilerleyince, “noluyoruz?” durumu oluşuyor tabii. Çok güzel yüzüyorsunuz iltifatları ise benim için paha biçilmez.

-How was the response of your fellow swimmers at the pool who used to swim faster then you before you improved your style with TI?

I have already mentioned how I used to swim. For the better swimmers in the pool I was someone who was barely able to float and despite my will and perseverance, I was quite a hopeless case.

I was getting strange looks while I was practicing my drills. What on earth is this woman doing? Why is she so slow?

I say this with great joy and pride that things have changed now. Now I can swim the same pace with men much bigger and stronger than me (not all of them of course). I come across some puzzled looks now because from the outside, I seem to do very little movement. I can cover the same distance in one stroke and very little feet movement with someone who is kicking madly along their two strokes in the next lane. They start thinking “What is going on here?”. When someone compliments on my swimming, it means so much to me

-Yeni yüzme hedeflerin var mı? Detaylı anlatır mısın?

Hedef tabii ki var.

Bu işe başladığımda hedefim oğlumla birlikte Boğaz’ı geçmek, “Ben 16 yaşımdayken annemle birlikte boğazı geçtim” anısı yaratabilmekti. TI olmasaydı bunu başarmam imkânsızdı.
Japon TI antrenörü Shinji Takeuchi’nin meşhur bir videosu var: The Most Graceful Freestyle Swimming by Shinji Takeuchi. Defalarca seyrettim.
Değişmeyen hedefim bu, ömür boyu keyif içinde, öyle şiir gibi, zarif yüzebilmek, uzun mesafeler yüzebilmek.

Daha nesnel hedefler içinde ise yurt içi ve yurt dışı yüzme etkinlikleri var. İstanbul ve Çanakkale Boğaz yarışları, Datça Kış Yüzme Maratonu, bunlar hep olacak. Nisan içinde Likya-Dalyan yüzme yarışı var ve Ağustos sonunda da Amsterdam’da, Rondje Pampus yüzme etkinliğine katılacağım.

Rasyonel biri olarak madalya hedefim yok, tek hedef bir önceki seneden daha iyi bir yüzme gerçekleştirebilmek, hem maddi (süre) hem manevi (yüzmeden aldığım keyif) olarak daha iyi bir yarış çıkarabilmek.

-Do you have new goals for swimming? Can you give us some details?

Of course, I have some goals. When I first started my aim was to cross the Bosphorus with my son so that he could have such a memory to have done this with his Mom when he was 16. Without TI, this would not have been possible.
The famous TI coach Shinji Tajeuchi has a video: The Most Graceful Freestyle Swimming by Shinji Takeuchi. I’ve watched it so many times. My fixed goal is to swim long distances joyfully, gracefully, just like a poem, as long as I’m alive.

There are more solid objectives as well such as national and international swimming events. I will cross Canakkale and Bosphorus, participate in the Datca Winter Swim Marathon every year. There is the Likya-Dalyan race in April, Then, I I will particapte in another event in Amsterdam at the end of August called Rondje Pampus.

As a rational person I don’t aim for a medal, my only goal is to be able to perform better than the previous year and race better both physically (time) and mentally (how pleasant the swim was for me).

-Son söz olarak ne söylemek istersin?

Ah! Çok şey! Ama en önemlisi, TI benim gibi hiçbir sportif geçmişi olmayan orta yaşlı birini, kısa zaman içinde, dinlenmeden 2-3 km yüzebilen, boğazları aşabilen, 🙂 yüzmekten keyif alabilen bir yüzücüye dönüştürdü.
Emeği ve desteği, her zaman olumlu, yapıcı, cesaretlendirici tavsiyeleri olan antrenörlerimize ve yüzücü arakadaşlarıma teşekkür ederim.

-What would you like to say as a last word?

Oh so many things! But the most important one is that TI has turned me, a middle aged person with no prior sports background into a swimmer who can swim 2-3 km at once and can swim across small channels and have fun while doing it.:)
I am grateful to my coaches and swimming friends for their supports and positive, encouraging advices.

Posted in Blog Yazıları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.