Hareket@

Hareket@

Tommi-Lennart-TerryFiziksel olarak hareket, bir cisim ya da nesnenin belirli bir zaman diliminde bulunduğu pozisyonu değiştirmesidir.

Pek çoğumuz hareket ederken bunu nasıl yaptığımız üzerinde düşünmez ya da hareketlerimize odaklanmayız.  Hareket ederken neredeyse işlemlerin tamamı anlık olarak gerçekleşir ve mekanik olarak karmaşık işlemler dizisi hızlıca gelişir.

Yürümek istersek, yapılacak işlem öne doğru bir adım kadar basittir.  Oysa bize basit gelen bu işlem için 89 farklı kas grubunu harekete geçirmek gerekir. Bütün bu işlemler yıllardır beyinde, omurilikte, sinir siteminde ve kaslarda yapılan tekrarların sonucunda yerleşmiş olduğundan, ileriye doğru adım atmak anlık bir hareket haline gelmiştir. Hiç birimiz henüz yürümeye başlamasan önce yerde emeklediğimizi hatırlamayız.

Peki, hareketin gerçekleşebilmesi neye bağlıdır?

Joints

Fit olmamıza mı? Sağlam bir iskelet sistemine mi? Aerobik kapasiteye sahip olmaya mı? Hareket etmek için uygun kiloda olmaya mı? Gelişmiş bir sinir sistemine mi? Sağlıklı bir damar yapısına mı? Belki de hepsine birden aynı anda sahip olmak en iyisidir.

  • Beyin fonksiyonları hareketi planlar, başlatır ve bunlar sadece beynin hareket merkezinde cereyan eder.
  • Ardından omurilik ve sinir sistemi beyinden gelen sinyalleri iletir.
  • Kas sistemi yeterli güce sahipse, gelen sinyallere, eklemler, deri, kemikler ve yumuşak dokularla birlikte cevap verebilir.
  • Deri vücudumuzdaki en büyük organdır. Deri ve diğer reseptörler, hareketin yönünü, hızını ve basıncını algılayarak doğru oranda enerjiyi yönetmesi için beyine geri bildirimde bulunurlar.
  • Tüm bu işlemlerin sonunda beyin kendisine gelen geri bildirimlerle hareketi incelikle yönetmeyi başarabilir.

Aslında hareket etmeye başlamanın ilk bileşeni, hareket etme isteği, ihtiyacı ve hareket etme arzusudur. Yerinden kıpırdamak istemeyen birisi yukarıda sayılan işlevlere sahip olsa da hareket gerçekleşmez.

Hareketin tamamı tek bir istek ile başlar!

Posted in Blog Yazıları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.