Yuzuculerde Dis Sagligi

Havuz Yüzücüleri ve Diş Sağlığı

Uzman Dişhekimi Dr.İpek Aydoğan Bölükbaşı Yanıtladı

pool underwaterBakımı düzgün yapılmayan yüzme havuzlarında diş minesinde çabuk ve aşırı erozyon olabileceği konusunda tıbbı makaleler ve yazılar mevcutken ve de kendi deneyimlerimiz de bu bulgulaerı destekler durumdayken merak edip, havuz suyunun diş sağlığına etkisini araştırdık.    

Bakımı düzenli yapılan, hatta pH değeri  7,2 ila 7,8 arasında olması gereken havuzlarda dahi zamanla lycra ya da spandex gibi sentetik malzemeden imal edilmiş yüzme mayolarının zamanla aşınmaya uğradığına ve üzerlerindeki klora dayanıklı kimyasalın zamanla aşınıp, kaybolduğunu gözlemlemekteyiz. Bu gözlem deneye dayalı bir tespit olmasa da konunun uzmanına danışmak gerektiğini düşünmekteyiz.

Sorularımızı diş hekimi Uzman Dişhekimi Dr. İpek Aydoğan Bölükbaşı cevapladı.

-pH Seviyesi 2 ila 7 arasında olan havuzlarda mine yüzeyinde aşınma ya da erozyon olması ihtimali var mıdır?

Uzman Dişhekimi Dr.İpek Aydoğan Bölükbaşı: Dişlerde görülen erozyon, kimyasal bir etkenden dolayı dişin sert dokusunda oluşan kayıplar olarak tanımlanabilir.Ağız ortamında pH değeri 4'ün altına düşmeye başladığında erozyon riskiyle karşı karşıya kalırız. pH kontrolü yapılmayan havuz sularında maalesef böyle bir ihtimal var.

-Havuz suyunun pH değerindeki uygunsuzluk tek başına mine kaybı nedeni olabilir mi? Dişlerde deformasyona neden olabilecek başka etmenler konusunda da bilgi verir misiniz?

Uzman Dişhekimi Dr.İpek Aydoğan Bölükbaşı: Havuz suyundaki pH değerinin uygun olmaması tek başına diş minesinde erozyona sebep olabileceği gibi, burada tabloya eşlik eden diğer faktörler de mevcuttur. Bireylerin yeme içme alışkanlıkları (örneğin aşırı asitli içecek tüketen veya asitli meyve yiyen bireylerde erozyon olasılığı artar), dişlerinin ve tükürüklerinin biyolojik yapısı (örneğin kimi bireylerde tükürük akışı daha fazladır veya diş minesi yapısal olarak aside karşı daha dirençlidir. Dolayısıyla erozyon riski biraz daha azdır),fırçalama alışkanlıkları(aşırı sert ve yanlış teknikle diş fırçalama minede aşınmaya sebep olacağından asitlere karşı da direnci düşürerek erozyon riskini arttırır)ve kötü alışkanlıklar (diş sıkma, pipo kullanımı..vb) dişlerde deformasyonlara neden olan etmenlerdir. Bu saydıklarımız kimi zaman tek başına, kimi zamansa birlikte görülerek diş sert dokularında kayıplara neden olurlar.

-Dişlerin asit-klor gibi dış etkenlerden etkilenmemesi için dişler yemeklerden ne kadar süre sonra fırçalanmalıdır? 

Uzman Dişhekimi Dr.İpek Aydoğan Bölükbaşı: Dişlerin asit-klor vb... gibi dış etkenlerden etkilenmemesi için fırçalamadan önce 1saat beklemek doğru olur. Mine erozyonu en çok ağız hijyenine aşırı önem veren kişilerde görülmektedir. Çünkü bu kişiler her asitli şey yiyip içtikten sonra dişlerini fırçalayıp mineyi çok geçirgen hale getirirler. Tabi buradan dişimizi fırçalamayacağız anlamı çıkmasın, günde 2defa doğru teknikle fırçalamak yeterli. 

-Sağlıklarını şansa ya da havuz bakımını yapanlara teslim etmeden önce yüzücüler nasıl önlem almalıdırlar? Diş dostu ve dişi koruyacak film tabakası oluşturan yiyecekler var mıdır? Yenmemesi gereken yiyecekler hangileridir?

Uzman Dişhekimi Dr.İpek Aydoğan Bölükbaşı: Yüzücülere önerim öncelikle 6 ayda bir düzenli dişhekimi muayenesi yaptırmaları olacak. Hemen her klinik ve muayenehanede yapılabilen flor uygulaması bence kesinlikle gerekli.Flor uygulaması sadece okul çağındaki çocuklar için  değil,bahsettiğimiz tarzda risklere maruz kalan her yetişkin için de oldukça faydalıdır. Yüzücüler için 6 ayda bir flor uygulanması, asit ataklarından korunmak için büyük önem taşımaktadır. Yüzme öncesi ne yemeliyiz sorusuna gelince, hafif yağlı yiyecekler, özellikle de peynir iyi bir seçenek olabilir. Çünkü peynirin hem bilimsel olarak kanıtlanmış çürük önleyici bir etkisi olduğu bilinmekte, hem de yağlı bir peynirdeki yağ diş yüzeyinde film tabakası oluşturacağı için erozyona bir önlem olabilir. Ve elbette diş fırçalama işlemini havuza girmeden önce yapmamaya özen gösterelim ki oluşturduğumuz film tabakası ortadan kalkmasın. Kaçınılması gereken yiyecekler ise asit içeriğinden dolayı meyveler (özellikle limon, portakal, greyfurt, mandalina) ve asitli içecekler. Meyve tüketimi rutin hayatımızda elbette ki olmalı, ancak yüzücüler için sadece havuz öncesi beslenme önerilerinden bahsettiğimizi hatırlatmakta fayda var.

saglikli dis

Sağlıklı Diş Yapısı

enamel loss

Mine Erozyonuna Sahip Dişler

 

-Son olarak, diş minesinde kayıp olsun ya da olmasın haftada 8 saatten fazla havuz suyuna maruz kalan bir sporcunun doktor kontrolünde dişlerine nasıl bir bakım yaptırması gerekir?

firca

Doğru Diş Fırçalama Yöntemi

Uzman Dişhekimi Dr.İpek Aydoğan Bölükbaşı: Yukarıda da bahsettiğim gibi, düzenli dişhekimi kontrolü ve 6 ayda bir flor uygulanması, yüzücüler için muhakkak atlanmaması gereken birşey.Ayrıca diş macunu seçiminde aşındırıcı özelliği yüksek olan diş macunlarından da uzak durmalarını tavsiye ederim. Hem yüzücüler,hem de diğer kişiler için faydalı olacağını düşünerek bir de doğru diş fırçalama yöntemini eklemek istiyorum...

Fotoğraf Kaynakları

www.healthysmiles.org.nz/default,352,oral-hygiene.sm www.dentatesmiledesign.com www.genelsaglikbilgileri.com
Posted in Blog Yazıları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.