Gurur Duyulacak Bir Yarış!
27.Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı
26. Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen, 27.Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı son yılların en zorlu yarışı ve başarılı bir organizasyonu olarak hatırlanmayı hak ediyor.
Bu sene yarışmacılar Cuma’dan başlayarak düzenli bir şekilde etkinlik alanına gelerek kayıtlarını tamamladılar ve parkurda düzenlenen tekne turlarına katılarak birbirleri ile kaynaştılar.
Total Immersion Türkiye olarak, düzenlediğimiz açık su programı kapsamında 12 Temmuz’da yerli yüzücülerimizle ve yarıştan bir gün önce bizlere katılan Hollandalı ve Rus Total Immersion yüzücüler ile hazırlıklarımızı tamamladık. Yüzücülerimiz açık suda yön tayini ve yarışın akıntılı bölümlerinde akıntıya karşı ve akıntı ile birlikte nasıl yüzüleceği, yarış parkurunda dikkat edilmesi gereken kritik bölgeler konusunda eğitim ve bilgiler aldılar.
Yarıştan önce özellikle yurtdışından gelen yüzücüler suyun durumu ve kalitesi konusunda hatalı bilgilere sahip olabiliyorlar. Düşündüklerinin aksine Boğaz’ın suyunun o kadar karanlık ve görüş kalitesinin düşük olmadığını deneyimlemek ve su sıcaklığının yüzmek için ne kadar uygun olduğunu bilmek akıntının ve su koşullarını test etmek, yarış öncesi cevabı bilinmeyen birçok soruyu ortadan kaldırmakta ve yarış stresinin azalmasına ve güvenli ve sağlıklı bir yarış geçirmelerine katkı sağlamaktadır.
Yarış öncesi strateji geliştirmek ve uygulamak üzere bir plana sahip olmakta çok önemlidir. Yarış sırasında yüzücüler tekne ile bitiş noktası Kuruçeşme Parkı’ndan, başlangıç noktası olan Kanlıca tekne ile taşındılar. Yolculuk sırasında birçok yüzücü son dakikada tanıdıklarından ve tecrübeli yüzücülerden taktikler almaya devam ettiler. Yarış gününden önce planı hazır olmayanlar genellikle alınan son dakika taktikleri nedeniyle hatalı bir rota izleyebiliyorlar.
Yarış öncesi hava tahminleri parkurda rüzgârın her sene olduğu gibi kuzeyden kuvvetli biçimde esmeyeceğini belirtmekteydi. Yarış sabahı da durum beklendiği gibiydi Boğaz’ın suyu göl kadar düzgündü. Bu koşullarda akıntının yüzücüleri desteklemeyeceği dikkate alınarak başlangıç ve bitiş noktasındaki akıntıya karşı yüzme ve yüzücülerin yarış parkuruna çıkmak izleyeceği rotaları revize etmesi gerekecekti.
Yarış başlangıcında 22-23°C olan su sıcaklığı akıntılı su yakalandığında 19-20°C gibi soğuk hissedilir. Bu sene akıntıyı yakalamak ve soğuk suyu hissetmek mümkün olmadı. Her sene olduğu gibi çoğu yüzücü akıntının yüzücü ile birlikte olduğu kanalın orta bölümünü takip etti. Orta bölümde Kandilli ve Arnavutköy arasını geçmek geçen senelere göre daha uzun sürdü.
Parkurda daha uzun süre kalan yüzücüler değişen hava koşulları nedeniyle ters akını ve dalganın biraz daha güçlendiği bir denizde yarışmak durumunda kaldılar.
Yarışma sırasında değişen hava şartlarını algılayıp, kendinizi adapte etmeniz gerekmektedir. Teknik ve bir o kadar da keyifli bir yarış olan Boğaziçi yarışı bu sene biraz daha uzun sürdü ve sonradan güneyden esmeye başlayan rüzgâr genellikle hızlı geçilen parkurda yüzücüleri yavaşlattı.
Orta bölüm geçildikten sonra sola bakan bir yüzücü binaların üzerinde bulunan bayraklardan rüzgar ve akıntı durumunu kolaylıkla tahmin edebilir.
Akıntının kuvvetli olmadığını fark eden bir yüzücü bitiş noktasına girişte daha geç dönerek rotasını kolaylıkla değiştirme imkânını sahip olabilir.
Yarışta atılan toplam kulaç sayısına ve birincinin parkur süresine eklene n 20 dakika da göz önünde bulundurulursa, yüzücülerin bu sene daha zor bir parkurda yarıştığı anlaşılacaktır.
Genellikle akıntı yüzücüleri desteklediği için 6.5km lik parkur 3250-3500m’lik güç düzeyi tamamlanır bu sene harcanan güç düzeyi 4250-4500m civanında geçekleşmiştir.
Katılan ve yarışan tüm yüzücüleri tebrik ederiz. Yarışan ve mücadele eden herkesin gurur duyacağı bir yarış oldu.
Gelibolu 1915 yarışında görüşmek üzere.