Deniz Anası

Deniz Anası

Ne Kadar Tehlikeli?

Yüzerken deniz anaları ile karşılaşmak her zaman mümkün bu küçük canlıların dünyasına biraz daha yakından bakmakta fayda görmekteyiz.

Deniz anaları serbestçe yüzen ve saldırgan olmayan, jelatinimsi deniz canlılarıdır. Gövdelerinin etrafı dokunaçlarla çevrili olabilir ya da kamçı şeklinde uzantılara sahip olabilirler.

Deniz anaları mercanların, anemonların serbest yüzebilen akrabalarıdır.  Aslında aynı tür olmakla birlikte farklı bir yaşam formudur.

 

moon_jelly

Deniz Anası Kolonisi

 

anatomy_jellyfish

Deniz Anasının Anatomisi

Bu dokunaç ya da kamçılar küçük keseciklerle kaplıdır. Keseciklerin içi acı duyulmasına neden olan ya da hayati içeren toksin madde ya da zehirle doludur. Deniz anası temas durumunda deniz anasının dokunaçları deriye yapışıp kalır. Bu dokunaçlarda bulunan keseciklerin önemli bir bölümü henüz açılmamıştır. Açılmamış keseciklerin açılması toksinin şiddetini arttırır. Bu yüzden henüz açılmamış kesecikler mümkün olduğu kadar çabuk deriden uzaklaştırılmalı veya açılmaları engellenmelidir.

Yavaş ve sakince yüzmelerine rağmen akıntı ve medcezir hareketleri doğrultusunda yolculuk ederler. Genellikle ışık almak amacı ile yüzeyde biriktiklerinden rüzgârın şiddeti ve yönüne bağlı yol almaktadırlar. Bazen büyük kalabalık koloniler halinde sahile yakın yerlerde karaya oturabilirler.

Temel besinleri mikroskobik küçük deniz canlıları ve planktonlardır.

moon_jelly_2

Moon Jelly

 

Rhisostoma-pulmo

Rhisostoma Pulmo

Peki deniz analarının doğal düşmanı yok mu? Sayıları giderek azalan ve koruma altında olan deniz kaplumbağaları deniz analarının en büyük tüketicisidir. Kirlenen denizlerde yaşam döngüsünün bozulması nedeniyle denge denizanalarından yana değişmiştir. Kirlilik nedeniyle maalesef kaplumbağalar denize atılan poşet ve deniz anasını birbirine karıştırıp, poşet yemeleri durumunda boğulabilmektedirler.

turtle vs jelly

Alınması Gereken Önlemler:

-Deniz anası olan bölgelerde koruyucu kıyafet giyilmelidir. (Eldiven, wetsuit, UV korumalı lycra yüzme t shirt)

-Ölü denizanaları yerden ya da sudan toplanmamalıdır. Ölü deniz analarının üzerinde kurumaları halinde bile toksin salgılayabilen kesecekler canlı olabilir.

-Deniz analarının olduğu kısımlara gidilmemelidir. Gidilmesi gerekiyorsa hangi tipte deniz anası yaygın olduğunun bilgisine sahip olmak gerekir.

-Deniz anası sokmalarına karşı tedevi edici önlemler alınmalıdır. Temel ilkyardım malzemeleri ve antihistaminik ilaçlar bulundurmak faydalıdır.

-Akşam ve gece saatlerinde yüzmeye, dalışa ya da şnorkel yapmaya gidiyorsanız yüzeyde bulunan deniz analarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Deniz anaları ışıktan yararlanmak için ışığın azaldığı zamanlarda yüzeyde toplanırlar.

Dalış yaparken yüzeye yaklaştığınızda yedek hava kaynağından yüzeye hava bırakma etkili olabilir.

-Böcek sokmalarına karşı bilinen bir alerjiniz varsa, doktorunuza danışarak yanınıza alerji ilaçlarınızı almanız faydalı olacaktır.

-Yüzme, dalış ve şnorkel sırasında deniz canlılarına dokunmamaya gayret ediniz, hem doğayı hem de kendinizi korumuş olursunuz. Birçok deniz canlınsın derisinde koruma mekanizması, dikenler bulunmaktadır. Elinize alıp dokunmanız, ovalamanız durumunda stres altındaki canlılar bakteri, parazit ya da toksin madde salgılayabilir.

Deniz Anası İle Temas Durumunda Yapılması Gerekenler:

-İlk olarak deniz anası ile temas eden kişi deniz anasının bulunduğu sudan çıkarılmalıdır.

-Sakin kalmaya gayret edin ve deniz anası ile temas eden kişiye de sakinleştirmeye çalışın. Etrafta acele ile hareket etmek diğer deniz anaları ile temas etme ihtimalini artıracaktır. Ayrıca panikle enfekte olan bölgeyi kaşımak deri üzerinde açılmamış haldeki keseciklerin de patlamasına, toksinin daha fazla yayılmasına ve acının artmasına neden olacaktır.

-Toksin madde içeren kesecikleri deriden güvenle uzaklaştırmanın en iyi yolu deniz suyu kullanmaktır. Deniz suyu ile yıkanan bölge daha sonra küt kenarlı bir cisim ya da kredi kartı ile nazikçe sıyrılıp, temizlenebilir.

-Sert temas, ovma, kaşıma veya tatlı su ile yıkama keseciklerin yoğun şekilde açılmasına ve daha çok toksin maddenin yayılmasına neden olacağından bu uygulamadan kaçınılmalıdır.

Vinegar

 -Bir sonraki adım kaşınan bölgeye sirke uygulamak olacaktır. Sirke içerdiği asetik asit (%5) ile kesecikleri etkisiz hale getirip, toksin maddenin daha fazla yayılmasına engel olacaktır.

-Elinizde sirke yoksa etkilenen bölgeyi sadece deniz suyu ile yıkayın ve bir gün boyunca temiz su ile temas etmesinden kaçınmaya gayret edin.

-Alerjik reaksiyonları gözlemleyin ve alerjik reaksiyon varsa acilen tıbbı yardım almaya çalışın.

-Son olarak ağrı ya da acı devam ederse, bölgeye soğuk uygulayabilirsiniz.

-Traş kreminin de yangıyı azaltmaya faydası olabilir.

Sirke her tipte deniz anası tedavisinde etkili olmamaktadır kinidoid tipi zehirlenmelerde cilde topikal krem ya da losyon uygulanması gerekebilir. Zehirli deniz analarının tedavisine yönelik ilaçla tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıyım?

-Nefes almada güçlük varsa, yutkunma güçlüğü varsa, göğüste ağrı varsa ve etkilenen bölgede ağrı şiddetli ise acilen doktora başvurulmalıdır.

-Açık su yüzücüleri bazı durumlarda deniz anası yutabilirler. Deniz anası ağızın içine girdiyse ve konuşma sırasında ses tonu değişikliği, yutmada güçlük çekiliyorsa, dil ve dudaklar şişmişse acilen doktora başvurulmalıdır.

- Yaşça çok genç ya da çok yaşlılar deniz anası tarafından sokulmuşsa,

- Vücudun geniş bir bölgesi etkilenmişse veya genital bölge, yüz etkilenmişse,

-Hastada kaşını, yangı, acı, etkilenen bölgede şişme varsa tıbbı yardım alınmalıdır.

Bu kadar zararlı olsa da yüzerken deniz anasının iskelete sahip olmasa da suyu vakumlayıp, pompalayarak zarifçe ilerlemesini izlemek her zaman keyiflidir.

Doğa ile mücadele etmek yerine doğanın kurallarını kabul edip, kendimizi uyumlandırmak en doğru hareket tarzı olacaktır.

Posted in Blog Yazıları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.