Korkunun olduğu yerde cesaret de vardır

Korkunun olduğu yerde cesaret de vardır!

"Total Immersion Yüzmekten Fazla Bir Şey"

Fikret Ulug After Race02

-Seni yüzmeye yönelten, teşvik eden ne oldu?

İşim gereği uzun süreler masa başında oturuyorum. Bir süre sonra boyun ve bel ağrıları başladı. Ağabeyim beyin cerrahı. Filimlerimi alıp gittiğimde bana boyun fıtığı olduğumu ve önümüzdeki 5 yıl içinde ameliyat olmak zorunda kalacağımı söyledi ve yüzmemi önerdi. Ağabeyim çok iyi bir cerrah ama ben yine de ameliyat olmak istemedim, aralıklı olarak da olsa o gün bu gündür yüzüyorum.

-What motivated you to swim?

Since I spend long hours at the desk for my job, after a while I started feeling neck and back pain. My brother is a brain surgeon. When I went to him with my x-rays, he told me I had a neck hernia which would have to be operated on within the next 5 years and he recommended me to swim. Although he is an excellent surgeon, I didn’t want to have an operation, but I took his advice and have been swimming quite regularly since then.

-Yüzmeye ve yarış için antrenman yapmaya ne zaman başladın?

Boyumu geçen derinlikteki suda durmayı 14 yaşında öğrendim. Okul yıllarımda kendi kendime öğrendiğim kadarıyla yüzdüm. Uzun bir aradan sonra 1998 yılında sağlık nedeniyle yüzmeye başladım. Yarış için antrenman yapmadım diyebilirim. Yarışı düşünmeden sadece yüzüyorum. En son 5-Haziran-2016 tarihindeki Meis-Kaş yarışı için bir haftalık bir antreman yaptım.

-When did you start swimming and preparing to race?

 I learned to swim in water above my height when I was 14. During school years, I used to swim in my own self taught way. In 1998, I started to swim again for health reasons after a long gap. I can say that I never really swam specifically to prepare for the races. I just swim without thinking much about the races. Just recently, I followed a weekly program in preparation for the Megisti-Kaş race that took place in June 5th, 2016.

-Kaç yaşındasın ve antrenman yapmak için günlük rutinin içerisinde ne kadar zaman ayırabiliyorsun? Yüzme dışında hangi sporları yapıyorsun?

56 yaşındayım. Günde 1.5 saat olacak şekilde haftada 5-6 gün antrenman yapıyorum. Yüzme dışında bir spor yapmıyorum. Yüzmediğim zamanlarda eksikliğini hissediyorum. Havuz veya denize girip yüzmek benim için yemek yemek veya uyumak gibi vazgeçilmez bir faaliyet.

-How old are you and how much time are you able to spare for swim practice in your daily routine? What other sports do you do?

I am 56. I swim 5-6 times a week for 1.5 hours. I don’t do any other sports beside swimming. I miss it when I don’t swim. For me swimming in the pool or in the sea is an essential activity just like eating or swimming.

-Açık su şartlarında kat ettiğin en uzun mesafeyi ve varsa yarışları belirtir misin?

En uzun mesafe olarak 5-Haziran-2016 Meis-Kaş yarışında 7.850 metre yüzdüm. Bunun dışında katıldığım diğer yarış yine aynı sene 17-Nisan-2016’da katıldığım 2.100 metrelik Likya-Dalyan yarışı.

-Can you tell us about the furthest distance you swam in open water and the races you participated in if any?

My longest distance was the 7,850 meters which I swam in the Megisti-Kas race in June 5th, 2016. The other race was the Lykia-Dalyan race I swam 2100 meters in April 17th, 2016.

-Meis-Kaş Yüzme Maratonu'ndan edindiğin tecrübeyi ve  yarış sırasında ve sonrasında yaşadıklarını kısaca anlatır mısın? 

Bu benim için bir yarıştan çok 7.100 metrelik mesafeyi yüzerek bitirmek demekti.

Geçen seneye kadar derinlik korkum vardı.

Bu yarışta biraz da bu korkumdan kurtulmak için yüzdüm. Yarış öncesi Mat Hoca’nın bu konudaki bir yazısı bana cesaret verdi. Mat Hoca yazısında, “Korkunun olduğu yerde cesaret de vardir ve cesaretimizi kullanarak korkularımızı yenebiliriz” diyordu.

Ben de Meis liman çıkışında derinlik artıp, artık dip görünmemeye başladığında, ‘Fikret sen cesur bir adamsın’ diye kendime telkinde bulunarak yüzdüm. Bu korkumdan büyük oranda kurtulduğumu düşünüyorum.

Daha önce yüzdüğüm en uzun mesafe havuzda 3.500 metre idi. Açık suda hiç uzun mesafe yüzmemiştim.

Navigasyon sorunum olacağı için Baha Hoca bana rehberlik yaptı. Zaman zaman yanımda, zaman zaman da önümde yüzdü, ben onu takip ettim. Navigasyon sorunu ortadan kalktıktan sonra geriye enerjinin nasıl kullanılacağı sorunu kalıyordu. Liman çıkışını (İlk 2Km) ‘sakin’ ve hafif tempoda yüzerek çıktık. Liman çıkışına kadar 3-4 metre altımızdan Caretta deniz kaplumabağaları bizi takip etti. Daha sonraki 3Km masmavi bir suda ağırlıklı olarak  Streamline, vücudu takip eden biraradaki ayaklar ve ağırlık transferine odaklanarak geçti. İki kez Baha Hoca ile yanyana tempo yaptık. Baha Hoca son 1.5K’da enerji sorunu olacağını öngörmüştü. . Yarış öncesi enerjinin iyice azaldığı durumda ne yapılacağı konusunda Mat Hoca ile çalışmıştık.

(http://mediterraswim.com/2016/06/04/scarce-energy-zone/).

Ben ağırlık transferini kullanmayı planlamıştım. Son 1.5K’da ağırlık transferine odaklanarak yarışı bitirdim. Bu yarış bana günlük yüzmelerimde zaten uyguladığım yöntemin doğru olduğunu gösterdi.

Yüzmelerimde sürekli olarak mesafe ve güç çalışmaları yapmak yerine, yüzerken kendimi nasıl hissettiğime ve sonuçta ne elde ettiğime odaklanıyorum. Her yüzmemde mesafe ve tempo ne olursa olsun, bir öncekinden daha rahat ve daha akıcı yüzebiliyor muyum diye bakıyorum. Sonuçta elde ettiklerime de, daima kulaç sayarak bir önceki yüzmelerime göre aynı tempoda daha az kulaç ile gidebiliyor muyum diye bakıyorum.

(http://mediterraswim.com/2015/09/26/two-essential-measurements/).

 

-Can you tell us about what you experienced during and after the Megisti-Kaş race?

For me, this was more about swimming a 7100 meter distance, than a race.

I had a fear of deep water until last year. One of the reasons I participated in this race was to get over that fear.

Before the race I was encouraged by Coach Mat’s entry in which he says, “Where there is fear, there is also courage and we can overcome our fears by using our courage.” When we swam outside the Megisti harbor and the water started getting so deep that I couldn’t see the bottom anymore, I kept swimming, reassuring myself, “Fikret, you are a brave man.” I now feel quite free from this fear.

The longest distance I had covered before was 3500 meters in the pool. I had never swum such long distances in the open water before. Coach Baha guided me, since I would have problems with navigation. He alternated between swimming beside me and ahead of me and I followed him. Now that navigation was taken care of, the only issue that remained was how to use my energy. We swam out of the harbor (first 2k) in a calm and slow tempo. Carettas accompanied us by swimming 3-4 meters below us until we left the harbor. The next 3k, in the clear blue sea, was covered mainly focusing on the streamline, keeping the feet and legs aligned with the body line and the weight shift. We swam a faster pace twice, side by side with Coach Baha. Coach Baha had predicted that I would run out of energy towards the last 1.5k stretch. I had worked with Coach Mat before the race on what to do when I reached a level of very low energy.

(http://mediterraswim.com/2016/06/04/scarce-energy-zone/ )

I had planned to use the weight shift and I finished the race by swimming the last 1.5k, focusing on weight shifting.

While I swim, I focus on how I feel during the swim and what I have gained at the end of it, instead of constantly working on gaining more strength and covering more distance. Each time I swim, I check if I was able to flow and swim with more ease than the previous time, no matter what the distance and pace is.  I constantly count my strokes and compare the number of strokes with previous swims, feeling a sense of achievement if I was able to sustain a similar pace with a fewer stroke count.

(http://mediterraswim.com/2015/09/26/two-essential-measurements/).

Fikret Ulug Team Mates

TI Swimmers After The Likya Dalyan Open Water Race

-Yüzme yarışlarına katılmaya ve antrenman yapmaya devam ettiğin süreçte aldığın karara ailenin tepkisi ne oldu? Seni desteklediler mi? Seni motive etmek ve de desteklemek için yarışmalara geldiler mi?

Desteklediler. Yalnız Meis-Kaş yarışında eşim biraz tedirgindi. ‘Sen de hep zor şeyleri seçiyorsun” diye serzenişte bulundu, yarış bitişinde denizden çıktığımı görünce çok rahatladı.

Yüzme grubumuzdan gelen arkadaşlarım oldu, önümüzdeki sene onların da katılımıyla Meis-Kaş yarışını tekrar yüzeceğiz ve çok eğleneceğiz.

-What was the reaction of your family with your decision to participate in the swimming races and continue with your  swimming training? Were they supportive?  Did they motivate you, for instance did they come to watch the races to support you?

Yes, they did. Only before the Megisti-Kaş race my wife was a little nervous. “You always choose the big challenges,” she complained. When she saw me come out of the sea, she was relieved.

Some friends from our swim team came to support me.  Next year we’ll all swim together in the same race and have a blast.

-Total Immersion (TI) ile nasıl tanıştın ve Total Immersion tekniği ile yüzmeye nasıl karar verdin?

Sağlık nedeniyle havuza gitmeye başladığımda, başlangıçta özellikle soğuk kış aylarında hiç çekici gelmiyordu. “Madem zorunlu olarak gidiyorum, hiç olmazsa bunu eğlenceli bir hale getireyim” düşüncesi ile yüzme üzerine internetten yazılar okumaya başladım. Bu süreçte Coach Terry’nin Total Immersion yazıları ilgimi çekti. Bu teknikte yüzme görünürde çok basit parçalara ayrılmış durumda. İlk olarak okuduklarımdan Sabırlı Kol’u uyguladım. Havuzun bir boyunda attığım kulaç sayısında birden düşme oldu. Bundan çok etkilendim. Sonrasında Coach Mat ile tanıştım. Mat’in 2013 Şubat ayından başlayarak İstanbul’da yaptığı tüm atölyelere katıldım. TI bir yüzme tekniğine ilaveten entellektüel bir faaliyet.

-How did you come across Total Immersion (TI) and how did you decide to choose Total Immersion Swimming?

When I started going to the pool because of health reasons, it wasn’t so appealing for me especially during the cold months of winter. “If I have to do this, I might as well have fun,” I thought and started reading articles about swimming on the web. I got intrigued by Coach Terry’s Total Immersion texts. This technique divides swimming into seemingly very simple segments. The first thing I tried to practice from these texts was the patient front arm. There was an immediate decrease in the number of strokes I did across the pool and I was really impressed. Then, I met Coach Mat. I participated in all the workshops the taught in Istanbul, from February 2013 onwards. TI is an intellectual activity besides being a swimming technique.

-Yüzme etabı açık su şartlarında gerçekleşiyor. Yüzme yarışının start anındaki kaotik ortamında kaygı, endişe, heyecan gibi duygular, yüzmeni nasıl etkiliyor?

Hiç etkilemiyor. Sakin bir şekilde Sabırlı Kol'a odaklanarak uzun kulaçlar atıyorum. Not almak yerine, öğrenmek için çalışmak gibi bir şey. Yarışmak yerine uzun kulaçlar atıyorum tempoya bağlı olarak zaten bu da hızlı yüzmeye karşılık geliyor. Yarış başlangıcında hızlı da değil, yavaş da değil ama sakin yüzüyorum.

-Swimming course was in open water. How does the chaotic atmosphere at the beginning of the race, that might easily trigger feelings like anxiety and panic affect your swimming?

It doesn’t affect my swimming at all. I calmly start performing long strokes, focusing on the patient front arm. It’s like practicing something you learned instead of just taking notes. Instead of directly racing, I perform long strokes according to the pace and this automatically results in swimming faster. In the beginning phase I don’t necessarily swim slow nor fast, but “calmly”.

-TI öncesinde panik ve kaygının üstesinden gelmek için uyguladığın bir taktik ya da teknik var mıydı?

Yoktu diyebilirim, korktuğumda veya yorulduğumda yüzmeyi bırakıyordum. TI sonrası sürekli olarak kafamda bir odak noktası olacak şekilde yüzüyorum. Meşgul olan zihin korku yaratacak düşüncelere engel oluyor. Yüzerken de güç yerine rahat yüzmeye odaklandığım için ‘hiç’ yorulmadan yüzebiliyorum diyebilirim. TI bana suyun kaldırma kuvvetini ve yerçekimi kuvvetini kullanmayı öğretti.

-Prior to TI did you have any tactics or techniques you counted on to overcome panic and anxiety?

Not really. I used to quit swimming when I felt fear or fatigue Now with TI, I constantly swim with a focal point in my mind and keeping the mind occupied prevents fearful thoughts. Also since I concentrate more on swimming with ease than strength, I can say that I swim without ‘ever’ feeling tired. TI taught me how to use two big natural forces: buoyancy and gravity.

-TI sonrası yarış deneyimin nasıl değişti? Yarışın tadına daha çok varıp, keyif alabildin mi?

Yarış esnasında kulacımı geliştirmeye çalışıyorum. Yarış öncesinde hangi aşamada nelere odaklanacağımı belirliyorum ve sadece odak noktalarını düşünerek yüzüyorum. Odak noktasını doğru yapıp yapmadığımı sudaki kabarcıkları izleyerek kulacımdan çıkan sesleri dinleyerek anlamaya çalışıyorum. Bu da su ile bütünleşmemi ve onun farkına varmamı sağlıyor. Yarışlara antrenman fırsatı olarak bakıyorum. Arada bir eşimle 5K yürüyüşler yapıyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse yüzmek yürümekten daha kolay geliyor. Yürürken dizlerimin ağrıdığı oluyor. Yüzerken hiç bir ağrı hissetmiyorum.

-How has your racing experience changed after TI? Have you been able to enjoy it more?

I try to improve my stroke during the race.  Before the race, I decide what to focus on during which phase and swim just thinking about these focal points. I try to see if I am able to apply the focal points correctly, by watching the bubbles in the water and listening to the sounds created by my stroke. This all helps me to become aware of water and become integrated with it.

I perceive races as good opportunities for practice. Sometimes we take 5k walks with my wife. To tell you the truth, swimming feels easier than walking. Sometimes my knees ache during walking. I don’t feel any pain at all while swimming.

-TI sana farklı olarak ne öğretti? Alışkanlıkların ve davranış biçimini etkiledi mi? Kas gücünü kontrol edebilmek için beyin gücünü hâkim kılma ve odaklanma konusunda alışkanlık geliştirebildin mi? Sadece hareketleri yapmak işe yarıyor mu? Alışkanlıklarını değiştirip, hareketlerin mantığını anlamak ne kadar önemli?

Yüzmenin sadece kulaç atmanın ötesinde çok daha karmaşık bir faaliyet olduğunun farkına vardım. Eş zamanlı olarak çalışması gereken onlarca farklı kas grubunu çalıştırabilmek, kas geliştirme antrenmanının ötesinde beyinsel bir faaliyeti gerektiriyor. Havuzun her bir boyunda veya açık denizde belirli kısa mesafelerde farklı odak noktalarını akılda tutarak yüzmek, yüzme öncesinde ve sonrasında da bir çalışma yapmayı gerektiriyor. Yüzme öncesi bir önceki yüzmede alınan notları okuyarak odak noktalarının neler olacağını belirliyorum. Bunu yapabilmek için bir günlük tutuyorum. Her yüzme sonrasında o gün yaptıklarımı, yapamadıklarımı ve bir sonraki yüzme için nelere dikkat edeceğimi not alıyorum. Fizik doçenti olan bir arkadaşıma Meis-kaş yarışı için yaptığım hazırlıkları ve yarış sürecini anlattığımda, “Sizin yaptığınız ‘bilimsel bir çalışma” yorumunu aldım. Bu özelliği nedeniyle her hareketin mantığını anlamak çok önem kazanıyor.

TI ile yüzerken doğru miktarda gücü doğru noktaya uyguluyorsunuz. Bunları bilmek çok basit görünen hareketin öneminin korunmasını ve ciddiye alınarak yapılmasını sağlıyor. Yeni öğrenilen her hareket bilinçaltına aktarılıncaya kadar her kulaçta ‘düşünülerek’ yapılmasını gerekli kılıyor. Eğer bu kavrayış ile yapılmaz ise yüzme eski yanlış alışkanlıkların tekrarı hatta yanlışların daha kalıcı hale getirilmesine dönüşüyor. TI yüzücüleri bunun farkında oldukları için çok kısa sürede eski yanlışlarını düzelterek havuz arkadaşlarını şaşırtmaya devam ediyor.

-What has TI taught you differently? Has it influenced any habits and behaviors? Have you developed the habit of using mental power to dominate muscle strength and your focusing ability?
Does it work to apply just the drills? How important is it to understand the structure of the movements and to change your habits?

I realized that swimming is a much more complicated activity than just throwing some strokes. To activate many muscle groups simultaneously requires much more mental activity than just exercising to build muscle tone. To swim each lap in the pool or short distances in open water, keeping a particular focal point in mind, requires some work before and after the swim. Before the swim, I take a look at my notes from the previous swim to determine which focal points to choose. I keep a journal to be able to do this. After each swim, I take notes on what I have done, what I wasn’t able to do and what I should pay attention to more n the next swim.   When I described my preparation for the Megisti-Kaş race to a friend who is an associate professor in Physics he said, “What you are doing is scientific work.” This is exactly why it’s important to understand the logic behind every move because there is a specific reason to it.

When you swim Ti, you apply the right amount of force to the right direction. You need to practice every new move that you’ve learned with ‘mindfulness’ in each stroke, until it gets imprinted in the nervous system. If not, then you will continue repeating the same incorrect patterns in your swim and as a result these mistakes will become more permanent. Since TI swimmers’ approach is of mindfulness, they are able to fix their old, incorrect patterns in a short time and surprise their pool mates.

-TI grip aşısı ya da sihirbazlık numarası gibi bir şey mi? Çok çalışmak mı gerekiyor? 

Drill yapmak gerekiyor. Bugünden yarına hemen değişim olmuyor. Ama her günün bir öncekinden farklı olduğunu söyleyebilirim. Zaten söylenen bir hareketi doğru olarak refleks haline getirebilmek için o hareketi doğru şekilde yaparak 2.000 kulaç atmak gerekiyor. Bunu bilerek sabırla drill yapıldığında düzelme oluyor. Sürekli kulaç sayıyorum ve ne kadar rahat yüzdüğüme bakıyorum. Kulaç sayısı azaldığında veya aynı kulaç sayısını daha yüksek tempoda koruyabildiğimde veya aynı kulaç sayısını bir önceki yüzmeye göre daha rahat yüzdüğümde bir gelişme olduğunu anlıyorum.

-Is TI something like flu-shot or a magic trick ? Do you need to work hard ?

You need to do the drills. Change does not happen from one day to the next, but I can say that every swim is different than the one before. To perform the correct move automatically, one needs to have done 2000 strokes correctly. Once you know this and do the drills patiently, improvement follows. I constantly count my strokes and pay attention to if I am able to swim with ease or not. When the number of strokes has decreased or maintained in higher pace, or when I am able to perform the same amount of strokes more comfortably I feel there is progress. 

-TI işe yarıyor mu? Nasıl bir süreç? Başkalarına da tavsiye eder misin?

Herkese öneriyorum. Entelektüel bir süreç. İlk olarak yüzerken kulaç saymak beynin her iki yarısının da aynı anda çalışması anlamına geliyor. Bu piyano çalarken veya satranç oynarken olan bir durum. Beynimi ileri yaşlara hazırlamak için çok güzel bir faaliyet. İkinci olarak odak noktalarını belirleyip yüzerken uygulamaya çalışmak yüzmeyi sadece kasların kullanıldığı bir faaliyetten çıkarıp sinir sisteminin her dakika geliştiği bir faaliyete dönüşüyor. Her yüzüş ayrı bir öğrenme faaliyeti. Genel olarak öğrenme merakım nedeniyle bu beni çok mutlu ediyor.

-Does TI work? What kind of process is it? Would you recommend it to others?

Yes, I recommend it to everyone. It is an intellectual process. First of all, doing a stroke count while swimming means that you are using both sides of your brain simultaneously. It is the same principal that applies to playing chess or the piano. It is a great activity to stimulate my brain against aging.

The second thing is that by choosing focal points and trying to swim according to them takes swimming beyond a mere muscular activity and turns it into one which improves the nervous system at each moment. Each time I swim, I learn something new and this makes me happy as a curious person, with a thirst for learning new things.

-İlk başladığında senden daha hızlı yüzen ve aynı spor salonunda çalışan yüzücülerin, sen TI çalışmaya başladıktan ve ilerleme kaydettikten sonra yüzme stiline verdikleri tepkiler nasıl oldu?

TI yüzmeye başladıktan sonra havuzdaki arkadaşlarımdan yüzmemle ilgili ‘estetik’ ve ‘yumuşak’ yüzdüğüm konusunda beğeni aldım. Bu olumlu tepkilerin kaynağında TI ile yüzmeye başladıktan sonra karşı duvara erişmek veya şu kadar mesafeyi bir an önce yüzmek yerine her kulacın tadına vararak ve suyu dinleyerek yüzmeye odaklanmamın etkisi oldu diyebilirim. Eşim Meis Kaş yüzmemizin bitişini çok uzak mesafeden başlayarak kameraya almış. Ona, “Bizim geldiğimizi nasıl anladın?” diye sorduğumda, “Sizin kulaçlarınız diğer yüzücülerin kulaçlarından farklı, hemen anlaşılıyor” diye yanıt verdi. TI yüzüşü dışarıdan bakan bir izleyici tarafından hemen fark ediliyor.

-How was the response of your fellow swimmers at the pool who used to swim faster then you before you improved your style with TI?

After I started swimming TI, I received compliments from my pool mates on swimming, “aesthetically” and “softly’. These positive feedbacks were due to my focus on enjoying each stroke and listening to the water while I swim, instead of trying to reach the distance at each lap as fast as I can. My wife recorded our finish of the Megisti-Kaş race, starting from quite a distance. When I asked her how she knew it was us, she said that it was really easy to recognize us because our strokes were very distinct. TI swimming is easily recognised by an outside spectator.

-Yeni yüzme hedeflerin var mı? Detaylı anlatır mısın?

Olmaz mı! Sırasıyla:

Bu Temmuz'da Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nda yarışacağım.

Önümüzdeki kış Şubat ayında Datça soğuk su yüzmesine katılmak,

Önümüzdeki yaz Meis-Kaş yarışı derecesini 2:30’a indirmek,

2019 yazında Cebelitarık Boğazı’nı yüzmek,

ve daha yüzmek...

-Do you have new goals for swimming? Can you give us some details?

Of course, I do! In order:

First I'll be racing the Bosphorus Cross-Continental Swimming Race  in July.

Next winter, to swim in February the Datce Winter Swim Marathon,
Next summer to reduce my timing to 2.30 in Megisti-Kaş race

To swim across the Starit of Gibraltar and

 to keep on swimming more and more.

-Son söz olarak ne söylemek istersin?

Yüzme çok ileri yaşlarda dahi yapılabilecek nadir spor dallarından birisi. TI ile yüzmenin yaşamımın bir parçası haline gelmesinin ileri yaşlar için çok önemli bir yatırım olduğunu düşünüyorum.

Bu arada TI’dan bahsedip yüzme arkadaşlıklarından bahsetmemek olmaz. Çok güzel insanlarla tanıştım. Yıllar içinde hepsinin yüzmesinde büyük ilerlemeler olduğunu gözledim. Birlikte yüzerken birbirimizi izleyip öğrendiklerimizi uygularken bir çeşit antrenörlükde yapmış oluyoruz. Böylelikle öğretmeye çalışırken öğrendiklerimizi pekiştirmiş oluyoruz. Bu da bireysel spor olarak görünen yüzmenin TI sayesinde bir takım sporu havasına bürünmesini ve çok daha eğlenceli olmasını sağlıyor.

TI yüzmekten daha fazla bir şey!

What would you like to say as a last word?

Swimming is one of those rare sports that you can continue doing even in old age. I consider integrating TI swimming into my daily life to be a great investment for old age.

Also I can not help but mention the friends I have made through swimming. I met some wonderful people and I had the chance to witness a big improvement in their swimming over the years. While we swim together, we observe each other and help each other improve by applying the principals we’ve learned, almost coaching each other in a way. Assisting each other in this way reinforces our own learning process. Also in this way TI helps add a team sport atmosphere to swimming which normally appears to be an individualistic sport and makes it more fun.

TI is something beyond swimming!

Posted in Blog Yazıları.

2 Comments

  1. Fikret Bey, TI sayesinde tanıdığım güzel insanlardan birisiniz. Kaş-Meis için tebriklerimi sunuyorum.
    TI sayesinde (çok güzel ifade etmişsiniz: sadece sportif değil, entellektüel bir süreç), kararlılık ve cesaretle çalışıldığında neler başarılabilir gösterdiniz.
    Uzun yıllar mutlu kulaçlar…

  2. Sevgili Fikret
    Meis – Kaş için tebrik ederim . Tecrübeni bizimle paylaştığın ve bizede sizde yapabilirsiniz umudu verdiğin için çok teşekkür ederim .Bir yıl önce hayal bile edemiyeceğim birşeyi önümüzdeki yıl bende yapabilirmiyim diye düşündürdün ve bana çok güzel bir hedef hediye ettin . Ben seni yüzerken seyrettiğimde suyla bütünleşerek meditasyon yaptığını düşündüm . Sen ve TI sayesinde hayatıma bambaşka bir heyecan katıldı . Havuz ve denizde artık çok keyifli saatler geçiriyorum .Bütün TI ailesine sağlıklı, mutlu uzun kulaçlar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.